SOUTĚŽE DRUŽSTEV – chůze žen

Autor: svitak | Kategorie: Novinky | Datum: 28-11-2018

Příspěvek reprezentačního trenéra Ivo Pitáka

Vážení chodečtí přátelé,

v současné chvíli neleží na stole otázka, jestli zařazení chůze žen do nižších ligových atletických soutěží bylo, či nebylo pro naši disciplínu perspektivně tím nejvhodnějším krokem. Já osobně jsem tento chodecky většinový názor nesdílel, protože vím, jak vypadá úroveň extraligy v chodeckých disciplínách a opravdu se bojím toho, jak bude vypadat, když své závodnice rozložíme do více soutěží. Radši si ani nepředstavuji, jak by tyto chodecké disciplíny vypadaly osamoceně na dráze v jednotlivých soutěžích společně s ostatními atlety. 1 – 3 ženy „motající“ se osamoceně po dráze v obrovských rozestupech v tempu mezi 6.-8.minutami na kilometr. Svůj názor jsem ale neprezentoval směrem k ČASu a podřídil se většině.

Petrovi Kratochvílovi se přání většiny z Vás (zařazení chůze žen do 1.a 2.ligy) podařilo na STK prosadit. Byl to jeho opravdu skvělý diplomatický počin. A teď bude jen na nás, jestli toho využijeme k dobré propagaci naší disciplíny, nebo jestli dáme další argument některým oponentům, kteří zastávají stanovisko, že česká chůze, kromě několika řídkých výjimek, nepatří do atletických soutěží, protože často to, co bývá na našich závodech k vidění, už nemá se sportem téměř nic společného!

Zařazení ženské chůze i odsouhlasení tratí na STK a následně na předsednictvu bylo schváleno v navrhované podobě. S návrhem jsme byli Petrem Kratochvílem všichni předem seznámeni. A najednou po odsouhlasení se roztrhne pytel s připomínkami… Nejaktivnější z nás kontaktují v tomto přímo zodpovědné funkcionáře svazu. To jsme se nemohli zamyslet dříve? Jsem si jistý, že toto není nejlepší signál směrem k ČASu. (Nevíme co chceme a nedáme pokoj, dokud to neprosadíme).

Navíc si musíme uvědomit, že se bavíme o soutěžích DOSPĚLÝCH. Ne o mládežnických. A dospělé mistrovské tratě pro obě kategorie (mužskou i ženskou) jsou 20 a 50km. (Běžecké mistrovské tratě začínají na 100m a končí maratónem – to, abychom neporovnávali neporovnatelné). Vzhledem k předpokládané výkonnostní úrovni byly schváleny kratší tratě 10km (pro 2 ligu se dokonce uvažovalo střídavě o 5km). Bohužel i pro nekoncepční tlak jednotlivců směrem na ČAS bylo striktně potvrzeno původně odsouhlasených 10km.

A nám chodcům myslím zbývá jediné. Do jara bychom se měli postarat o to, aby námi vyžadované soutěže začaly být důstojně obsazovány. Aby výsledkové listiny nebyly tragikomické. On současný stav české chůze není jen důsledkem „nezájmu“ oddílů. Je důsledkem především toho jak my chodci v oddílech s mládeží a nejen s ní pracujeme – tedy spíš nepracujeme. My chodci nepřivádíme k naší disciplíně talentované a schopné jedince. My nepřivádíme ani psychicky odolné a pracovité jedince. K chůzi většinově „dostrkáváme“ mládežníky bez nutných základních vlastností a schopností potřebných pro závodní formu naší disciplíny. Nebo trénujeme radši sebe sama, protože i jako chodci důchodového věku jsme pro oddíly bodově přínosní.

Prosím Vás, přestaňme teoretizovat a snažit se změnit námi navržené řešení soutěží, které už bylo schváleno ve strukturách ČASu. Poděkujme a buďme rádi za tento vstřícný krok. Začněme pracovat, vyhledávat vhodné typy, trénovat, abychom i výkonnostně ukázali, že jsme sportovci a do atletiky patříme. Pokud budou vidět i malé kroky dopředu, na svazu nám zatleskají a věřte mi, podporu budeme mít.

Jestli ale ukážeme, že jsme sice velcí odborníci a mudrlanti, ale skutek (výkonnost) utek, můžeme za to, že nás většinově atleti nebudou brát vážně, vinit pouze sami sebe! A jak dlouho asi potrvá ochota ČASu naše „úsilí“ podporovat? Všichni si asi dokážeme odpovědět sami.

Ivo Piták