Ladislav MOC – 90 let

Autor: svitak | Kategorie: Články, Novinky | Datum: 20-09-2021

Nejdříve si připomeneme jeho úspěchy, jak sportovní, trenérské a funkcionářské.

Ladislav Moc se narodil 17. 9. 1931 v Sobovčicích u Zásmuk, okres Kolín, je bývalý československý atlet, olympionik na 20 km a 50 km chůze. V letech 1952 až 1965 patřil ke špičce uznávaných předních chodců světa. V uvedeném období dokázal 4 krát překonat světový rekord. Tato rekordy byly uznány Mezinárodní atletickou federací IAAF.

Mistrem Československa v chůzi se stal celkem 10 krát, z toho na 20 km 4 krát a na 50 km 6 krát.

Startoval na mnoha mezinárodních závodech po celé Evropě, úspěchy slavil 1958 na ME ve Stockholmu, kde obsadil na 20 km 7. místo.

V roce 1960 na OH v Římě na 20 km obsadil 8. místo a na 50 km byl na 11. místě.

V roce 1962 vyhrál ve velké mezinárodní konkurenci v závodě na 50 km Praha – Poděbrady.

Určitě by se dalo pokračovat, úspěchů dosáhl hodně a jsou všeobecně známy.

Tyto informace jsem čerpal z wikipedie, heslo MOC.

Dále se věnoval trenérské činnosti. V roce 1970 byl ustanoven trenérem atletiky se zaměřením sportovní chůze v Dukle Bánská Bystrica. Pod jeho vedením byla vybudována nezapomutelná chodecká skupina, kterou postupně prošli Benčík, Blažek, Szikora, Pelíšek, Rusčák, Kažimír, Vaňous, Mrázek, Petrík, Vitéz, Pribilinec, Zedník, Rebo, Hudák. Členové této skupiny slavili úspěchy na mistrovstvích a na OH. Na OH v Moskvě byl Ladislav Moc jako oficiální trenér.

Ladislav Moc vypracoval „Jednotný tréninkový systém sportovní chůze“.

Nelze zapomenout skutečnost, že dlouhá léta působil jako mezinárodní rozhodčí a protože byl zařazen na panel mezinárodních rozhodčích IAAF, měl možnost rozhodovat na všech nejvyšších chodeckých soutěží.

 

V roce 1988 napsal a vydal rozsáhlou publikaci o začátcích atletiky a založení AC Praha 1890, jejímž prvním počinkem bylo uspořádání závodu Praha – Poděbrady. Celá publikace je uložena v archivu Národního muzea pod položkou 3,4/98.

 

Své vynikající organizační schopnosti a dovednosti, znalosti uplatňoval mnoho let ve funkci ředitele slavného mezinárodního chodeckého závodu Praha – Poděbrady. Kde ve spolupráci s dalším slavným chodcem Ing. Alexandrem Bílkem, se vždy úspěšně podílel na jeho zdaru.

 

Tolik k jeho úspěchům ve sportovní chůzi, bylo by toho mnohem více, ale udělal jenom stručný náhled všech jeho činností. Všechny údaje jsem použil z wikipedie o Ladislavovi Mocovi.

 

Dále se chci vrátit k jeho oslavě narozenin. Představa byla, uspořádat oslavu ve stylu oslavy 80 tých narozenin v hotelu JUNIOR v Poděbradech, ale než jsme se domluvili nebo spíše nedomluvili, tak nás Láďa předběhl a uspořádal oslavu sám v kruhu rodinném a jenom s několika sportovními přáteli. Měl jsem štěstí, mě Láďa řadí mezi své přátele a byl jsem pozván na tuto oslavu. Spolu s Františkem Fojtem, jsme zastupovali generaci ředitelů a organizátorů slavného závodu v Poděbradech. Slavný závod už není Praha – Poděbrady, ale to neznamená, že by nebyl slavný. Dokázali jsme ho dovést směrem EP v chůzi. Předtím byl řazen k nejlepším chodeckým mítinkům na světě a také díky spolupráci s kolegou Zdeňkem Simonem.

Na oslavě jsme spolu s Františkem Fojtem předali Ladislavovi Mocovi Vázu od skláren v Poděbradech, za kterou děkujeme Ing. Seifrtovi se synem. Výzdobu udělala naše výtvarnice paní Miriam Stewartová, která je naprosto skvělá. Dále pro náš klub SCHP vytvořila takové malé tablo k narozeninám, což se jí také moc povedlo.

Oslava byla prakticky jenom v kruhu rodinném, a proto jsme po všech gratulacích jsme uznali za vhodné oslavu opustit. Poté se také dostavil pan Kánský a nato pan Lapka, ale to jsme byli už na odchodu.

Ještě dodatečně popřejme, Ladislavovi Mocovi stále zdáví a životní jiskru, kterou stále má.