Chodkyně Eliška Martínková „skokankou“ žákovského šampionátu

Autor: svitak | Kategorie: Novinky | Datum: 26-09-2017

 

Kvalitní výkony předvedli mladí chodci a chodkyně při Mistrovství ČR žactva v Břeclavi. Závody na 3.000 m se šly v sobotu 23.září za chodecky příznivého sychravého počasí a všech šest medailistů si vylepšilo osobní rekordy.

Superlativ za odvahu a vytrvalost zaslouží turnovská Eliška Martínková (15), která si od startu nelámala hlavu ani s taktikou, ani mezičasy a stylem-start cíl si došla pro titul v osobním rekordu (15:35,07) vylepšeném o bezmála dvě minuty! Její čas je současně nejlepším letošním výkonem a nejkvalitnějším výkonem mistrovství v posledních letech!

Pro Elišku je to vůbec první mistrovská medaile a současně první nominace na reprezentační start příští týden na MU v Chorvatsku.

Pro stříbrnou medaili si v tempově a technicky výborně zvládnutém závodě došla další turnovská závodnice Jana Zikmundová (15). Také Jana si vylepšila OR (16:19,81) a byla po zásluze nominována do reprezentačního výběru. Janča už má doma stříbrnou medaili z halového mistrovství.

Obě turnovské závodnice si kromě medailí a reprezentace řekly také o zařazení do SCM.

Bronz získala teprve 14letá Tereza Zápotocká z Hranic, která si rovněž výrazně vylepšila OR o 1:20 min až na 17:12,77 min.

Závod žáků ovládli Ostravaci

Po většinu závodu chlapců tempo udávali Adamové Feranec (15), SSK Vítkovice, a Zajíček (14)z Atletiky Poruba. Prvně jmenovaný si v poslední pětistovce vybudoval 10 vteřinový náskok a v OR 15:29,94 min. si došel pro titul. Navázal tak na svůj mistrovský titul z haly.

Stříbro získal teprve 14letý Adam Zajíček výkonem 15:40,04 min. a polepšil si tak o jedno místo proti mistrovství v hale.

Se zhruba minutovou ztrátou (16:37,95, OR) si pro premiérovou bronzovou medaili v Břeclavi došel mladoboleslavský Daniel Balicz (15).

První dva byli nominováni na MU do Chorvatska, přičemž A.Feranec už má reprezentační zkušenosti z loňského mezistátka.

Kvalitnější a početněji obsazený byl v Břeclavi závod dívek. Startovalo 18 děvčat včetně tří závodnic ze Slovenska. Chlapců nastoupilo 11.

Rozhodčí přistoupili k hodnocení rozumně, úměrně věku a výkonnosti mladých závodníků, a nemuseli vylučovat.

Přínosné bylo zařazení chodeckých závodů do hlavního programu šampionátu, nikoliv v „předprogramu“. Proto mohl své kamarády na trati povzbuzovat celý stadion stejně jako u kterékoliv jiné běžecké nebo technické disciplíny.

Na „chodecké“ mapě ČR se ukazuje vedle tradičních bašt několik nových klubů (Turnov, Hranice, Šternberk aj.) ochotných pracovat s chodeckou mládeží. Činovníci atletického svazu a chůze se nyní zamýšlí nad zatraktivněním chůze a udržením tradičně vysokého počtu žactva také pro starší kategorie.

V tomto kontextu je škoda, že svaz nepočítá do Chorvatska s chodeckým trenérem, který by dokázal „odkoučovat“ nezkušené mládí a pohlídat nejen organizaci a tempo závodu, ale i rozhodování stylových rozhodčí a výrazně tak přispět k maximálnímu bodovému zisku.

David Šnajdr