Blíží se 83. ročník chodeckých Poděbrad

Autor: svitak | Kategorie: Novinky | Datum: 05-03-2015

V sobotu 11. dubna 2015 se uskuteční již 83. ročník světově proslulého chodeckého závodu Poděbrady Walking. Závod je tradičně domácím šampionátem dospělých v chůzi na 20km a mezistátním utkáním družstev dospělých na 20km a juniorů na 10km. Pro mezistátní utkání mužů a žen se přihlásil zatím rekordní počet družstev z 13 států, deset družstev bude startovat v kategorii juniorů. Celkově pořadatelé očekávají účast dvou stovek chodců a chodkyň z 25 zemí celého světa včetně např. Austrálie, Brazílie, Jihoafrické republiky, nebo třeba Kanady.

V doprovodném programu se do mítinku zapojí závodem na 1km na čtyři stovky žáků poděbradských základních a středních škol. Rodiny s dětmi si budou moci vyzkoušet Atletiku pro nejmenší.

Historie závodu sahá až do roku 1894, kdy se šlo poprvé 50km na trati z Prahy do Poděbrad. Od roku 1990 se závod točí na okruzích uvnitř města. Po rekonstrukci lázeňské kolonády se trať ustálila na velmi rychlém a přehledném 1km okruhu kolem lázeňského parku, který splňuje kritéria pro vrcholné chodecké závody a láká tak na start i elitní světové závodníky plnící nominační kritéria letos na Evropský pohár družstev, Mistrovství Evropy „22“, Mistrovství Evropy juniorů, Světovou univerziádu a především Mistrovství světa v srpnu v Pekingu.

V roce 1997 Poděbrady hostily chodecký Světový pohár a Český atletický svaz by se rád ucházel o pořádání Evropského poháru 2019.

David Šnajdr